SZANK

A Kiskunmajsai járás észak-nyugati pontján, Móricgát és Kiskunmajsa szomszédságában, helyezkedik el Szank. A község, a térségben az 1940-es években elkezdődött szénhidrogén kutatások és feltárás révén vált gazdaságilag is jelentőssé.

Természeti adottságok

A leírásért kattintson a szövegre

Társadalom, kultúra, sport

A leírásért kattintson a szövegre

Gazdaság

A leírásért kattintson a szövegre

SZANK

Természeti adottságok

Szank térségének homokos a talaja, a magas napsütéses óraszám (amely meghaladja a 2150 órát is) és a kevés csapadék adta lehetőségeket elsősorban a szőlészet, zöldségtermesztés és állattenyésztés tudja kiaknázni. A térségben továbbá kiemelkedő a geotermikus gradiens értéke 20m/°C, amely még a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő országos átlagot (18m/°C) is meghaladja, mely által a vidék termálvízzel bőven ellátott, de kiaknázása még várat magára.

Társadalom, kultúra, sport

Szank lakossága aktív társadalmi, kulturális és sportéletet él. A mindennapokban modern, nagy területen fekvő, zöld parkkal és sportpályával kiegészített játszótéren biztosít kikapcsolódási lehetőséget a nagycsaládosok számára. A játszóterezés kedvéért sok esetben még a szomszédos településekről is átjövő látogatók a szabadtéri kikapcsolódást követően az Ízek Háza nyújtotta gasztronómiai élvezetekből is részesülhetnek, amit követően akár az önkormányzat épületén belül található sószobában regenerálódhatnak, vagy a község tekepályáján sportolhatnak. Szank, a minden nyáron megrendezett Méz- és Meggyfesztivállal, valamint számos kiállítással, művészeti esttel kedveskedik az idelátogatóknak.

GAZDASÁG

A településen és közvetlen közelségében egy-két ipari vállalkozáson (pl. MOL Nyrt., Tooltechnik Kft., MOFER Kft.) kívül a mezőgazdasági tevékenységek a meghatározóak. Ezen belül az állattenyésztést, a sertés-, baromfi-, juh és szarvasmarha tenyésztés, valamint az országosan is kiemelkedő méhészet képviseli. A méhészet tekintetében világviszonylatban is unikumnak számít a térségben nagy mennyiségben előforduló, egyéb hasznosítás szempontjából értéktelen, de jól mézelő vaddohány (más néven: selyemfű), melyből kiváló minőségű méz készül. A szántóföldi növénytermesztést a búza, rozs, tritikálé, őszi-, tavaszi árpa, zab, kukorica képviseli. A kertészeti kultúrák közül a sárgarépa, a hónapos retek és a saláta található meg településünkön. A gyümölcstermesztést a meggy, szilva, sárgabarack és a szőlő képviseli. Ehhez kapcsolódóan, mindenképen meg kell említenünk egyfajta „szanki brand”-ként az Ízek Házában gyártott konyakmeggyet, amelynek a kiváló alapanyagok felhasználása és a kézzel készített gondoskodás következtében régiós ismertségre tett szert.

Befektetői információk

A település infrastrukturális ellátottságára jellemző, hogy közművekkel megfelelően ellátott. Az utcák aszfaltozottak, gáz, villany, víz kiépítettsége eléri a 99,9%-ot. A 2014-ben befejeződött az ivóvízminőség-javító program, ezáltal a lakosság egészséges ivóvíz ellátása is biztosított. A nyersanyag előállításhoz jelenleg nem kapcsolódik feldolgozó ipar (vágóhíd, hűtőház, konzervipari létesítmények, aquapóniás üvegház). Ezen hiányzó infrastrukturális beruházásokat az önkormányzat a következő pályázati ciklusban kívánja elősegíteni, megvalósítani. Mezőgazdasági termelők számára innovációs lehetőség a magasabb termésátlagot, jobb minőséget eredményező, úgynevezett PI-vizes mezőgazdasági technológia alkalmazása. Az önkormányzat rendelkezik meddő szénhidrogén kutakkal, amelyek átalakíthatók termálkúttá, illetve a biogáz erőmű (1MW), valamint térségi jelentőségű napelempark (1MW) megvalósítására kész engedélyeztetési és létesítési tervekkel. E tervek megvalósításához ugyancsak pénzügyi befektetők jelentkezését várjuk, olyan üzleti környezet biztosításával, ahol az ipartelepítési költségek, a helyi bérszínvonal, az iparűzési adó mértéke alacsonyak, nincs a vállalkozókat terhelő egyéb helyi adó, befektetőbarát önkormányzat várja a beruházni szándékozókat.

A Kiskunmajsai járás észak-nyugati pontján, Móricgát és Kiskunmajsa szomszédságában, helyezkedik el Szank. A község, a térségben az 1940-es években elkezdődött szénhidrogén kutatások és feltárás révén vált gazdaságilag is jelentőssé. Bár itt a föld olajtartalékai kimerülőben vannak (a kutak többsége már nem üzemel), a MOL Nyrt.-nek a település közvetlen szomszédságában még mindig több embert foglalkoztató, országos jelentőségű érdekeltsége van.

Megszakítás