KÖMPÖC

Kömpöc Bács-Kiskun megyében, az Alföld Duna-Tisza közének Kiskunság tájegységén fekszik. A település Csongrád megyével határos. Északi szomszéd település Csengele, délkelet felől Balástya, délnyugati felől Csólyospálos, északnyugat felől Kiskunmajsa határolja.

Természeti adottságok

A leírásért kattintson a szövegre

Társadalom, kultúra, sport

A leírásért kattintson a szövegre

Gazdaság

A leírásért kattintson a szövegre

KISKUNMAJSA

Természeti adottságok

Kömpöc körüli földek talaja – Csólyospáloshoz hasonlóan zömében – futóhomok. A település éghajlata a Kiskunság csapadékban szegénység, de napsütéses órák számában a gazdagság jellemző, ezért a terület kiváló öntözéses (fóliás) kertészetek létrehozására.

Társadalom, kultúra, sport

Évek óta az önkormányzat tulajdonában lévő Ifjúsági és Nyugdíjas Egyesület épülete biztosít helyet a község kulturális eseményei számára. Az önkormányzat jövőbeni tervei között szerepel az épület teljes, funkcióbővítést jelentő felújítása, amely összehozva az eltérő generációkat, egyszerre biztosít megfelelő időtöltést a település nyugdíjasainak, valamint a fiataljainak szórakozásához. Ez utóbbit erősítendő az épületben egy internet kávézó létrehozását is tervezik. A térség természeti szépségét a település melletti, 1,5 hektáros horgásztó és parkban is megtapasztalhatják az idelátogatók. A területet, melyet az önkormányzat a közeljövőben pihenő–rekreációs parkká kívánja átalakíttatni. A szándékot nagyban segítené, ha megépülhetne a Kisteleket összekötő kb. 11 km-es, valamint a Kömpöcöt és Kiskunmajsát összekötő kb. 12 km-es kerékpárút, amely a települést közvetlenül kapcsolná be a nemzetközi Eurovelo hálózatba. Ezzel lehetőség nyílna a gyógyhellyé nyilvánításra váró kiskunmajsai Jonathermál fürdő, az Ópusztaszeri Emlékpark és a szegedi, őszi daruvonulásról is híres Fehértó turisztikai összekapcsolására. A külföldi – elsősorban – német és holland turisták körében népszerű biciklizéssel során a rekreációs park megfelelő megállóhelyet biztosítana az útközben megpihenni vágyóknak. A kerékpárút a kiskunmajsai Ipari Park bővülése esetén lehetőséget adna kömpöci munkavállalóknak is arra, hogy ipari parkban kínálkozó munkahelyre biciklivel, biztonságos körülmények között menjenek dolgozni.

GAZDASÁG

A település meghatározó gazdasági ágazata – a térséghez hasonlóan – a mezőgazdaság, amelyen belül a baromfitenyésztés, üvegházi- és szántóföldi növénytermesztés a jellemző. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb mezőgazdasági beruházásaként a Kömpöc-Kistelek közötti műút mellett 17 ha-s telken egy üvegházas rendszer megépítése kezdődött el. A pályázó vállalkozás időközben csődbe jutott, így a projekt megvalósítása félbeszakadt. Az üvegház jelenleg nem üzemel, jelenlegi tulajdonosai ígérete szerint a beruházást befejezik és üvegházi növénytermesztést (szamóca) indítanak el. Amennyiben a tulajdonosok szándéka nem teljesül, térségi befektetők számára lehetőség lenne a terület megvásárlására és a beruházás folytatására.

Befektetői információk

Az autópályától 4 km-re, közvetlen lehajtóval rendelkező lévő település ideális hely a betelepülni vágyó vállalkozások számára. Településünkön több olyan terület is van, melyeket befektetők részére megvételre tudunk ajánlani. Elsősorban olyan vállalkozásokat keresünk, amelyek számára fontos az autópálya nyújtotta, jó logisztikai adottság. A megvételre (vagy akár tartós bérletre) felkínált földterületek az autópályát és a települést összekötő műút mellett helyezkednek el. Villany-, és gázlekötés ezeknél a területeknél megoldható. A területek nagysága 5 hektár 8 hektár és 11 hektár. Jelenleg magántulajdonban vannak, azonban a tulajdonosok felajánlották értékesítésre kedvező áron. A területek jelen pillanatban 3% beépítésű kötelezettségűek, de adott esetben ipari övezetté át lehet minősíteni ezeket, így akár 40% beépítettség is elérhető. (Az ipari övezetté való átminősítéshez az önkormányzat minden segítséget megad.)

A Kiskunmajsai járást közigazgatásilag hat település alkotja, melynek központja Kiskunmajsa. A járás délről és keletről Csongrád megyével határos, illetve szomszédja a Kiskunfélegyházi-, a Kiskunhalasi-, és a Kiskőrösi járásnak. Befektetési szempontból jelentős előnynek számít, hogy közel van Szerbiához és Romániához, és ezen szomszédok autópályákon gyorsan elérhetőek. Ugyanis a Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa utat a tavalyi évben felújították, amelyen így kiválóan megközelíthető a várostól alig 15 km-re található M5-ös autópálya kiskunfélegyházi lehajtója.

Megszakítás