KISKUNMAJSA

A Kiskunmajsai járást közigazgatásilag hat település alkotja, melynek központja Kiskunmajsa. A járás délről és keletről Csongrád megyével határos, illetve szomszédja a Kiskunfélegyházi-, a Kiskunhalasi-, és a Kiskőrösi járásnak.

Természeti adottságok

A leírásért kattintson a szövegre

Társadalom, kultúra, sport

A leírásért kattintson a szövegre

Gazdaság

A leírásért kattintson a szövegre

KISKUNMAJSA

Természeti adottságok

Mivel a térségben a napsütés órák száma meghaladja a 2100 órát és zömmel homokos termőtalajjal találkozhatunk, ez nagyban kedvez a szőlő és egyéb gyümölcstermesztésnek. Nemcsak a földfelszín, de termálvíz tekintetében a föld mélye is felbecsülhetetlen értéket rejt magában, amely megfelelő technológiával képes lehet potenciális ipari összetevővé válni.

Társadalom, kultúra, sport

Kiskunmajsán a városközpontban elhelyezkedő, a jövőben bővítés és technológia modernizáció révén megújuló művelődési központ képezi a kulturális élet bázisát. A városközpont a kulturális eseményeken kívül fesztiváloknak és az évről évre megrendezendő Majsa Napok ünnepségsorozatnak is helyszíne. A sportélet és a mozgás örömének megismeréshez a városi sportcsarnokon kívül számos modern edzőterem is rendelkezésre áll.

GAZDASÁG

Ahogyan a térségben, úgy Kiskunmajsán is a mezőgazdaság a domináló gazdasági ágazat. Elsősorban gabonatermelő vidék, hagyománya van a szőlő- és gyümölcstermelésnek, valamint a fóliás zöldség termesztésnek. A korábban jelentős számú sertés-, és szarvasmarha állomány napjainkra jelentősen megfogyatkozott, a vízi szárnyasok tenyésztése (liba, kacsa) azonban országos jelentőségű maradt. A település turisztikai vonzerejét elsősorban a Jonathermál gyógy és élményfürdő jelenti, amely a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. A fürdő gyógyvízre alapozott gyógyászati lehetőségein túlmenően strandként, élményfürdőként is funkcionál és egész évben, évszakoktól függetlenül, szeretettel várja vendégeit. A fürdőhöz szorosan kapcsolódó kemping, és a szomszédságában lévő közel 400 házas üdülőfalu bőségesen nyújt szálláslehetőségeket az idelátogatóknak. Bár zömében mezőgazdasági típusú vállalkozások találhatóak a településen, azért az ipar – több, kisebb vállalkozás mellett – olyan sikeres nagyvállalattal képviselteti magát, mint az AGRIKON- KAM Kft., amely a térség legnagyobb munkáltatójaként, közel 400 fős dolgozói létszámmal, elsősorban exportra, munkagépekhez (traktor, kombájn) gyárt vezetőfülkéket. Kiskunmajsa kereskedelmi ágazata megfelel a hagyományosan kisvárosi szolgáltatói piacnak. Az emberek életéhez szükséges minden fontosabb szolgáltatás megtalálható a városban. Külön ki kell emelni azokat a szolgáltatásokat (étterem, szállásolás, stb.), amelyek a város turisztikai életéhez kapcsolódnak, de ezek elsősorban idényjelleggel működnek.

Befektetői információk

A helyi önkormányzat a város keleti határában, egy közel 70 hektáros ipari parkot hozott lére, amelyből 15 ha teljesen közművesítve van. Elsősorban a budapesti és a Pest megyei vállalkozások számára fontos kiemelni, hogy amennyiben a térségben kívánnak pályázati források segítségével új telephelyet létrehozni, akkor a Széchenyi 2020 programcsomag tervezett pályázati felhívásai erre 60-70%-os támogatási intenzitást kínálnak majd, szemben a Pest megyei 10-20%-al. Ez akár beruházásonként 50-60 millió Ft előnyt is jelenthet az idetelepülő vállalkozások számára.

A város befektetési vonzerejét tovább erősíti a mélyben fekvő, még kiaknázatlan termálvíz kincs, valamint az a tény, hogy a Jonathermál fürdőhelyet a közeljövőben várhatóan gyógyhellyé nyilvánítják, amely révén a pályázati támogatások és kedvező hitelforrások sora nyílhat meg a beruházók számára.

A Kiskunmajsai járást közigazgatásilag hat település alkotja, melynek központja Kiskunmajsa. A járás délről és keletről Csongrád megyével határos, illetve szomszédja a Kiskunfélegyházi-, a Kiskunhalasi-, és a Kiskőrösi járásnak. Befektetési szempontból jelentős előnynek számít, hogy közel van Szerbiához és Romániához, és ezen szomszédok autópályákon gyorsan elérhetőek. Ugyanis a Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa utat a tavalyi évben felújították, amelyen így kiválóan megközelíthető a várostól alig 15 km-re található M5-ös autópálya kiskunfélegyházi lehajtója.

Megszakítás