MÓRICGÁT

Móricgát Bács-Kiskun megye keleti részén, Bugac és Jászszentlászló között helyezkedik el. A település területén az első hiteles régészeti forrás a bronzkorból származik.

Természeti adottságok

A leírásért kattintson a szövegre

Társadalom, kultúra, sport

A leírásért kattintson a szövegre

Gazdaság

A leírásért kattintson a szövegre

MÓRICGÁT

Természeti adottságok

A Bugacpusztával határos település és környezetében a homokos, futóhomokos talaj a jellemző. A térséghez hasonlóan az éghajlatra magas napsütéses óraszám mellett a csapadékban szegénység jellemző, így a település elsősorban öntözéses földművelésre, gyümölcstermesztésre, állattartásra és Szankhoz hasonlóan az akácosok és a vaddohány jelenlétének köszönhetően méhészkedésre kiválóan alkalmas.

Társadalom, kultúra, sport

A település kulturális eseményei tekintetében leginkább a szomszédos Bugac vonzereje emelhető ki, amely egyedülálló pusztai világával, lótenyésztésével és gasztronómiai kínálatával az év minden napján várja a kikapcsolódni vágyókat. A természet szerelmesei akár Móricgátról kiindulva tehetnek hatalmas sétákat a bugaci pusztát határoló fenyő-, nyár- és akácerdőkben, erdőkben, illetve a pusztán; a kulturális magyar hagyományokat kedvelők az évről évre megrendezendő Kurultáj rendezvénysorozat segítségével nyerhetnek betekintést a pusztai lovas népek világába.

GAZDASÁG

A település meghatározó gazdasági ágazata – a térséghez hasonlóan – a mezőgazdaság, amelyen belül a baromfitenyésztés és szabadföldi növénytermesztés (pl. paprika) a kiemelkedő. A településen megfelelő feldolgozóipar is jelen van, amelynek többségét a liba- és kacsa feldolgozásra épülő vágóhidak jelentik. Az ipar egyéb résztvevői széles választékot fednek le, hiszen a könnyűipari (cipőgyártás) és nehézipari (fémipar, galvánipar) szereplők is képviseltetik magukat a településen.

Befektetői információk

A település infrastrukturális ellátottságára jellemző, hogy közművesítése megfelelő. Az utcák többségében aszfaltozottak, a gáz-, villany-, vízhálózat kiépítettsége 90 % feletti. Az önkormányzat elsősorban a környező településekkel (Szank, Jászszentlászló) megvalósítható projektjeihez vár befektetőket, amelyek közül is kiemelendő egy térségi jelentőségű napelempark (1MW) megvalósítása. A településen letelepedni kívánó vállalkozókat az M5-ös autópálya közelsége és a Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa között felújított és kiszélesített műút jelentette kiváló logisztikai adottságok, alacsony iparűzési adó, olcsó munkaerőbázis és természetesen alföldi vendégszeretet várja.

Móricgát Bács-Kiskun megye keleti részén, Bugac és Jászszentlászló között helyezkedik el. A település területén az első hiteles régészeti forrás a bronzkorból származik. A kutatások révén jelentős mennyiségű égetett agyagedény maradvány került a felszínre a volt termelőszövetkezet központjától mintegy 500 méterre. A szakemberek bebizonyították az eszközök 3500-3800 éves eredetét. Ezeket a tárgyakat a keleti sztyeppékről bevándorló lótenyésztő pásztornép hagyatékának tekintik. Az egyéb írásos emlékek Móricgátot a XV. századtól említik önálló településként, amely azonban a mohácsi csatát követően a többi alföldi településhez hasonlóan elpusztult. A sokáig néptelen puszták legkorábbi lakói Szankon, a Szőlősoron, Móricgáton pedig a Sziget- dűlőben, a későbbi tanyasor helyén alakították ki a mai település magvát. 1937-38-ban épült a kövesút Móricgát és Jászszentlászló között, amely jelentősen megkönnyítette a pusztai emberek közlekedését és meghatározta a Jászszentlászlóval ma is fennálló erős kapcsolatot.

Megszakítás