JÁSZSZENTLÁSZLÓ

Jászszentlászló község Bács-Kiskun megyében, az M5-ös autópályától 15 km-re, Bugactól délre, a Dong-ér főcsatorna mentén helyezkedik el.

Természeti adottságok

A leírásért kattintson a szövegre

Társadalom, kultúra, sport

A leírásért kattintson a szövegre

Gazdaság

A leírásért kattintson a szövegre

Jászszentlászló

Természeti adottságok

Bács-Kiskun megye az ország legnapfényesebb területei közé tartozik, így a településen a napsütéses órák száma az országos átlaghoz képest magas. A térség homokos talaja elsősorban a szőlészetnek, paprika- és paradicsomtermesztésnek kedvez. Természeti adottság tekintetében meg kell említeni a mélységben nyugvó hatalmas termálvíz készletet, amelynek kiaknázására a településen már történtek kísérletek.

Társadalom, kultúra, sport

Az elmúlt 140 évben Jászszentlászló valamennyi lakójának nagy szorgalmára és kitartására szükség volt ahhoz, hogy falujuk egy élhetőbb, kényelmesebb településsé váljon. Így ma már a faluba érkező látogatót szépen rendezett park fogadja, ahol az árnyas fák közt található az I. és II. világháborús emlékmű, Szent László szobra, az 1848-as és az 1956-os hősök emlékműve, valamint a fentebb említett alapítók emléktáblái. A településen kézműves tanya és horgásztavak várják a kikapcsolódásra és pihenésre vágyó látogatókat, illetve a helyi Mozgás Klub a művelődési házba szervezett sportprogramokkal kedveskedik a sportrajongóknak. A település közvetlen szomszédságában helyezkedik el a kiskunmajsai termálstrand, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park. E két pihenőhelyet kerékpárút köti össze, amely jó lehetőséget kínál akár komplex családi programok megtételére. 

GAZDASÁG

A település meghatározó gazdasági ágazata – a térséghez hasonlóan – a mezőgazdaság, amin belül az üvegházi- és fóliás, valamint a szántóföldi növénytermesztés a legjelentősebb. A térségben paradicsomtermesztésnek nagy hagyományai vannak. A településen az ipart zömében a mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar képviseli, de található itt lakatosműhely, ablakgyártó-, és fagyasztóüzem is. Szolgáltatásban a térségi jelentőségű, elsősorban vállalkozások számára szolgáltatásokat nyújtó, Fókusz Takarék pénzügyi intézmény a kiemelkedő, a kereskedelemben pedig a helyi igényeket kiszolgáló kisboltok vannak jelen.

Befektetői információk

A község közműellátottsága megfelelő. Az utcák aszfaltozottak, a gáz, villany, víz kiépítettsége szinte 100 %-os. A település vasúti iparvágánnyal is rendelkezik, melynek gazdasági életbe való visszakapcsolódóhoz az önkormányzat segítséget nyújt az arra vállalkozóknak. Ehhez kapcsolódóan is szeretettel várunk minden olyan vállalkozó kedvű befektetőket, akik autópályához való közelség, alacsony iparűzési adó, alacsony ipartelepítési költségek előnyeinek kihasználásával kívánják gazdasági céljaikat megvalósítani.

Jászszentlászló község Bács-Kiskun megyében, az M5-ös autópályától 15 km-re, Bugactól délre, a Dong-ér főcsatorna mentén helyezkedik el. A község neve etimológiailag megtévesztő lehet, hiszen a Jászságtól földrajzilag távol található. Lakói azonban máig büszkék arra, hogy őseik azok a jászok voltak, akik a török hódoltságot követően újra benépesítették a térséget. Érdekes kérdést vet fel a község neve, ami biztosan Szentlászló lehetett, hiszen a török defterek (adóösszeírás) is így említik a területet 1570-ben. Valószínűsíthető, hogy a falu templomát Szent László tiszteletére szentelték, és ezzel a névvel illették később magát a falut is. (A középkorban ez nem volt ritkaság.)

Megszakítás